Sterke groei van aantal zonnepanelen in Den Helder DEN HELDER - Ruim een jaar nadat Woningstichting Den Helder huurders de kans gaf zonnepanelen op hun daken te installeren, is dit al bij vierhonderd woningen gebeurd. Rond de jaarwisseling verwacht ZON Den Helder, die deze klus uitvoert namens Woningstichting, de vijfhonderdste huurwoning van panelen te hebben voorzien.

,,Het is net een sneeuwbal’’, zegt directeur Frans Latjes van Ecorus waar ZON Den Helder een onderdeel van is. ,,Steeds meer huurders gaan overstag nu ze om zich heen horen hoe groot het succes is.’’
Woningstichting is een van de eerste corporaties in het land die zonne-energie op zo’n grote schaal onder haar huurders stimuleert. ,,Het groeit nu steeds sneller’’, bevestigt directeur Peter Kramer van Woningstichting.

Direct

Kramer: ,,Als er een woning van ons leeg komt waarvan het dak de komende jaren niet gerenoveerd hoeft te worden, laten wij daar nu ook direct zonnepanelen op leggen. Wij zijn zeer tevreden over de manier waarop de snelle groei van het gebruik van zonne-energie in de stad wordt gerealiseerd.’’
De huurders die zonnepanelen op het dak laten leggen, moeten gemiddeld 25 euro per maand meer huur betalen, afhankelijk van de hoeveelheid panelen waarvoor zij kiezen. Tegelijk daalt de energierekening met gemiddeld 35 euro per maand.
,,Huurders maken dus tien euro per maand winst’’, legt adviseur Bart Ambriola van ZON Den Helder uit. ,,Dat is ook meteen het minimum. Meestal is de winst maandelijks wat hoger. Dat kunnen we voor iedere huurder individueel vooraf uitrekenen. De daadwerkelijke opbrengst per dak kan sterk verschillen. Je moet onder meer rekening houden met bomen die in de buurt staan, de oppervlakte van het dak, de hellingshoek en uiteraard de ligging ten opzichte van de zon."
Ambriola: ,,Als wij vooraf concluderen dat de winst minimaal is of er zelfs een negatief resultaat wordt verwacht, dan adviseren wij geen panelen te plaatsen.’’

Controle

De huurder kan vrijwel continu zien hoeveel ’winst’ hij maakt op zijn oude energieverbruik. Dat wordt ook steeds in de gaten gehouden door ZON Den Helder zelf. ,,Op die manier kunnen wij controleren of de panelen voldoen aan de verwachtingen en of er problemen zijn’’, legt Marjolein Feddema van Ecorus uit.
Mochten de panelen slecht functioneren of kapot gaan, dan is dat niet het probleem van de huurder. Ambriola: ,,Wij geven 25 jaar garantie op de panelen, maar mochten er toch problemen zijn, dan lossen wij dat op met Woningstichting."
De huurder loopt volgens hem geen enkel risico. ,,Dat is een groot voordeel ten opzichte van huiseigenaren die het zelf moeten regelen."
De adviseur ontmoet aan de deur ook veel scepsis. ,,Mensen zijn bang dat ze er uiteindelijk toch op toeleggen. Dat het een trucje is om ze meer huur te laten betalen en ze er uiteindelijk toch op achteruit gaan. Maar ze horen nu meer en meer van andere huurders dat dat niet het geval is. Die mond-tot-mondreclame gaat steeds sneller, zo merken wij nu.’’

’Cowboys’

Onder de verkopers van zonnepanelen zitten volgens Ambriola ook veel ’cowboys’ die mooie verhalen verkopen maar geen service en kwaliteit leveren. Veel zonnepanelen die te koop worden aangeboden zijn van een slechte kwaliteit. Consumenten kunnen heel moeilijk het kaf van het koren scheiden, zo constateren de medewerkers van ZON Den Helder. ,,Maar bij ons zijn ze aan het goede adres’’, zegt Latjes.
23 november 2015

Het laatste nieuws

Nieuwsbrief Januari Lees de nieuwsbrief van januari: klik hier

In deze nieuwsbrief:
- Aantal deelnemers stijgt fors
- Start bouw 2015
- Slimme meter
- Verlagen voorschotbedrag energieleverancier
- Betere monitoring
- Binnenkort nieuwe aktie
26 januari 2015
Maak gebruik van meeste zonuren van Den Helder DEN HELDER - ,,Momenteel heb ik het drukker dan toen ik nog werkte’’, zegt Rens Biersteker (67) lachend.

Twee jaar geleden, op 65-jarige leeftijd, ging hij met pensioen. Daarvoor was hij wetenschappelijk onderzoeker bij het TNO (Nederlandse Organisatie voor toegepast- natuurwetenschappelijk onderzoek). In zijn werk heeft Biersteker veel te maken gehad met wind- en zonne-energie. Zo ontstond zijn interesse in het project ’ZON Den Helder’ dat opgezet is door Woningstichting en zonne-energiespecialist Ecorus.

Zonnepanelen
Biersteker en zijn echtgenote Gré zijn één van de eerste bewoners van De Schooten die afgelopen september zonnepanelen op het dak van hun huis aan de G.P. Blankmanstraat bevestigd kregen.

,,Nu ik gepensioneerd ben doe ik vrijwilligerswerk als voorzitter van de Protestantse wijkgemeente van de Vredeskerk’’, vertelt Biersteker. ,,Mijn vrouw ook, zij doet onder andere de ledenadministratie en verzorgt de bloemen voor de kerk. Bloemschikken en kokkerellen zijn haar hobby’s’’, zegt de wetenschapper.

Samen hebben zij een zoon en dochter en zijn de trotse opa en oma van vier kleinkinderen waar ze regelmatig de zorg voor hebben.

,,Ik vind het leuk wat te hobbyen met steigerhout. Dat is ooit begonnen als een aardigheidje toen mijn dochter vroeg of ik een kerstboompje van steigerhout voor haar wilde maken. Inmiddels heb ik voor al mijn kleinkinderen stoeltjes gemaakt daarna volgden een salontafel, een boekenkast en zelfs een inloopkast’’, vertelt Biersteker trots. ,,Maar het moet niet op werk gaan lijken hoor want dan stop ik ermee.’’

Alternatieven
Een schrijven van Woningstichting over het project ZON wekte de interesse van Biersteker. ,,Den Helder is al jaren de stad met de meeste zonuren, daar moet je gebruik van maken. De energiebehoefte en CO2-belasting nemen nog steeds niet af dus heb je alternatieven nodig. Windenergie is een heel goede energievorm, alleen jammer dat heel Nederland wordt volgebouwd met windmolens. Dat vind ik een enorme belasting, het veroorzaakt horizonvervuiling dus ben je genoodzaakt ermee de zee op te gaan. Zonnepanelen zijn dusdanig ontwikkeld dat ze heel rendabel kunnen zijn maar de investering is fors, het duurt jaren voordat je die investering eruit hebt. Wij hebben een dergelijke investering niet hoeven maken. In ruil voor een kleine huurverhoging hebben we tien zonnepanelen op het dak die periodiek onderhouden worden.’’

Biersteker geeft aan dat het mooi is meegenomen als blijkt dat hij op jaarbasis wat geld aan het project overhoudt. ,,Maar dat hoeft niet per se, zodra dit project financieel neutraal blijkt ben ik dik tevreden. Je levert een bijdrage aan de vermindering van energieverbruik op een heel vriendelijke manier. Het milieu heb ik hoog in het vaandel staan maar niet ten koste van alles. Je doet wat je kunt met de middelen die je hebt. Zo hebben wij ook gekozen voor de optie om stroom terug te geven aan het net.’’

Vogelpoep
Biersteker betreurt de negatieve publiciteit rondom de zonnepanelen omdat dit mensen afwachtend maakt. ,,Er is bijvoorbeeld gesproken over zoutafzetting op de panelen. Ik ben van mening dat dit niet zo’n rol speelt, één stevige regenbui en dan ben je het kwijt, net als vogelpoep. Volgens mij kan dit project niet mislukken’’, zegt Biersteker vastbesloten. ,,Maar goed, in september 2015 zullen we het zien en kunnen we de balans van één jaar zonnepanelen opmaken.’’

Bron: Noord-Hollands Dagblad
18 november 2014
ZON Den Helder krant groot succes De ZON Den Helder krant is eind oktober huis-aan-huis verspreid en dat merken we!
Veel inwoners hebben zich gemeld voor zonnestroom. Zowel huurders als mensen met een koopwoning hebben zich in grote aantallen aangemeld. Voor het einde van dit jaar kunnen zij al profiteren van de zon. Wilt u dat ook? Meldt u vrijblijvend aan op onze website. In een persoonlijk gesprek, op een moment dat het u schikt, wordt alles aan u uitgelegd en worden de mogelijkheden van uw dak in kaart gebracht. Kom meer te weten over wat zon voor u kan betekenen en meldt u aan.
07 november 2014
Heel veel interesse voor zonnepanelen Ondanks de vakantie tijd hebben de afgelopen weken meer dan 170 huurders van Woningstichting belangstelling getoond voor het project ZON Den Helder. Al deze mensen hebben inmiddels een uitgewerkt voorstel gehad met daarbij een berekening van de besparing die het oplevert ten opzichte van hun huidige stroomrekening. Begin september zullen de eersten hun panelen op het dak krijgen.
21 augustus 2014
Inloopavonden zonne-energie Julianadorp
Onlangs vonden inloopavonden plaats in Den Helder voor de wijk De Schooten. Hier meldden al een groot aantal huurders zich aan om te genieten van zonne-energie met lagere woonlasten. Inmiddels gaan we ook aan de slag in Julianadorp. Nieuw Den Helder volgt snel daarna.

Voor geïnteresseerden organiseert Ecorus op 21 augustus, 28 augustus en 4 september van 17.00-20.00 uur INLOOPAVONDEN in “Dorpshuis Julianadorp, Drooghe Bol 1006 te Julianadorp.
Hier kan men informatie krijgen over het project en zich ook direct aanmelden. De inloopavonden staan ook open voor mensen uit andere wijken en voor iedere burger die liever zonnepanelen wil kopen.
14 augustus 2014